Tradycyjna, polska kuchnia to prawdziwa bomba kaloryczna, niemniej jednak nie sposób się oprzeć jej smakom i zapachom. Obfitość mięs, przyrządzanych na różne sposoby, zupy, dania mączne, idealne kiełbasy, wyrób piekarski, potrawy z warzyw – jak bigos, kapusta zasmażana, kiszona, buraczki ze śmietaną, gotowana fasola, kartofle, oraz marynowane grzyby oraz ogórki to przymiotniki polskiej kuchni. Chociaż przyswoiliśmy wiele elementów innych kuchni, jak np. żydowskiej, ukraińskiej, dalej jesteśmy wierni miejscowym pierogom, kapuśniakowi, grochówce, zrazom schabowym lub klopsikom. Które potrawy są charakterystyczne dla kuchni? Przystawka, to tatar z surowego mięsa wołowego, śledzie w różnych postaciach, plaster smażonego boczku zawijany na śliwce.
Zupy pomału odchodzą z pokojowego menu, nie gotuje się już ich tak w szeregu przypadków, z reguły poprzestajemy na jednym daniu obiadowym, jakkolwiek jeśli pojawiają się na stole, jest to rosół, pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, krupnik, jarzynowa, barszcz czerwony, biały bądź żurek na kiełbasie. Drugie danie, szczególnie jeśli ma być jednym posiłkiem obiadowym, to schematyczny schabowy z ziemniakami i kapustą duszoną, kotlety mielone, żeberka pieczone, sztuka mięsa bez jakiegokolwiek ale z sosem chrzanowym, zrazy zawijane podawane z kaszą, eskalopki cielęce, pieczona lub też gotowana golonka, wątróbki drobiowe smażone z cebulką, wieprzowina duszona bądź pieczona. W dawnych czasach, na stołach królowała kaczka bądź gęś nadziewana jabłkami, oraz zwierzyna podawana na różnorodne sposoby.